Balak Hensem & Awek Cun

*JANGAN LIKE JE, KOMEN KALAU BOLEH :3*
TINGGALKAN LINK DI SHOUTBOX

SAYA BUDAK BARU BELAJAR
KALAU SALAH TOLONG TUNJUKKAN

Saturday, February 19, 2011

Aiskrim Goreng.. Laki Pun Boleh Buat La~

"Haa? kau kata aku tak boleh buat benda alah nie?
lu silap la bro, gua orang laki2 pun gua belajar benda nie der~"

haha.. jangan perkecilkan aku, aku pun reti buat aiskrim goreng..
ok, jom menggoreng, resepi nie aku dapat dari amoi yang jual benda nie..hehe
ini serius punya resepi..

http://matcuoi.com

Bahan-bahan ( 5 orang )
  • 5 scoop aiskrim vanila
  • 1 biji telur
  • 1 cawan conflakes (try la guna honeystar..haha)
  • 1 cawan chopped walnuts (kekacang lain pun boleh)
  • minyak masak untuk menggoreng
  • sirap coklat secukupnya (sirap lain boleh juga)




Cara-cara :
Scope

1. pastikan ade scoop aiskrim yang aku guna seperti gambar di atas
(kalau takde, pakai senduk..haha)..

Aiskrimgoreng1

2. masukkan 1 scoop aiskrim ke dalam plastic wrap (supik rokrak..haha).. bungkus biar jadi bentuk bola.. simpan dalam freezer sekurang-kurangnya 2-3 jam..

Aiskrimgoreng2

3. campurkan conflakes dan walnuts ke dalam mangkuk.. kemudian masukkan ke dalam beg plastik.. ramas-ramaskan conflakes biar hancur..

Aiskrimgoreng3

4. keluarkan aiskrim dari freezer dan buka plastic wrap.. masukkan aiskrim ke dalam beg plastik tadi.. goncang2 biarkan aiskrim bersalut dengan conflakes dan walnuts.. keluarkan aiskrim dari beg plastik.. simpan semula ke dalam freezer selama 30++ minit..

Aiskrimgoreng4

5. pukul telur dengan pemukul telur.. masukkan aiskrim ke dalam telur (sekejap je).. kemudian masukkan pula ke dalam beg plastik conflakes dan walnuts.. goncang biarkan keseluruhan aiskrim bersalut.. buat satu persatu sampai habis.. masukkan semula ke dalam freezer.. biarkan 1++ jam.. kalau nak salutan (coating) tu tebal, boleh ulang langkah ni sekali lagi..

6. panaskan minyak.. goreng aiskrim selama lebih kurang 20 saat.. angkat, tos dan bolehlah terus makan.. untuk hiasan, bolehlah letakkan sirap coklat di atasnya (tak nak takpe..hehe)..

http://matcuoi.com

** minyak yang diguna untuk menggoreng biarlah betul2 panas..

** aiskrim tu kena betul2 keras dulu sebelum digoreng, saje je try letak cornflakes sebab kalau dengan serbuk roti tu dah biasa orang buat

**letakkan buah sebagai hiasan~

ok! selamat mencuba!


*p/s : boleh buat duit..

(sorry, pakai kamera low megapiksel..huhu.. tertinggal kat rumah)

3 comment(s):

syafiqah @ syasya said...

thank you share resepi. nty nak buat lah juga :D

.A:F:I:R:U:D:D:I:N. said...

try la..hehe.. bab goreng2 tu yang paling complicated kot

azuha rahimi said...

ganah2....wat ko ak so...delivery teratai deh..haha