Balak Hensem & Awek Cun

*JANGAN LIKE JE, KOMEN KALAU BOLEH :3*
TINGGALKAN LINK DI SHOUTBOX

SAYA BUDAK BARU BELAJAR
KALAU SALAH TOLONG TUNJUKKAN

Sunday, December 26, 2010

Zaman Sekolah Dulu2

Budak2 yang lahir pada 70/80/90an mesti ingat lagi mase sekolah rendah dulu2..
..SYOK ABES ZAMAN NIE..hehe..

kat sekolah dulu ade salesman datang nak jual buku cerita cam sang kancil dan buaya, jack dengan kacang ajaib, si tenggang dan macam2 lagi.. hari nie bagi list, esok bagi duit dan ambil buku.. kalau yang dah hilang list tu, menangis macam mati anak..haha.. beli jugak buku tu walaupun dah tau cerita tu, bila orang lain baca buku, terikot jugak nak baca buku sebab nak tunjuk siapa paling rajin membaca..haha..


salesman susu pun same jugak.. zaman tu dah start RMT, datang awal ke sekolah sebab nak dapatkan susu kotak, program tu untuk murid2 yang keluarga nyer berpendapatan rendah tapi yang berduit pun join jugak, xpaham2.. teringat jugak mase darjah 1, ade jugak yang bawak stok sendiri, botol susu yang baby selalu teguk tu, sorok dalam beg.. pelik je, time rehat, bawak beg pergi tempat yang takde orang.. haa! isap botol baby! kan dah kantoi ngan aku..haha


bila cikgu tak masuk kelas sebab ade mesyuarat, mula la ade yang jadi kepala nak buat jet kertas, macam2 style ade, siap bagi nama 'ganas' kat jet tu..haha.. mase darjah 5 kalau tak silap, kawan sekelas aku, nama tak perlu bagi tau.. buat jet sebab nak tackle sorang budak perempuan yang selalu lalu depan kelas aku.. huh! datang kelas awal2, tulis surat cinta la konon, 'saya suka awak'..hehe.. pastu lipat, jadikan jet pastu hias2 sikit, letak love sikit..haha

bila budak perempuan tu lalu depan kelas, dia pun mula terbangkan jet tu.. nasib budak laki tu kot, jet tu landing betol2 depan budak tu.. budak tu pun ambil la jet tu, selambe je dia ambil jet tu, buang dalam tong sampah.. budak laki tu frust kot, bila waktu rehat, dia balik rumah.. yela, cinta monyet..haha.. macam2 je..

bulu rotan pulak..haish.. dah jadi ramping sebab dijadikan rotan tapi ade jugak yang jenis otak kreatif, dicabut nyer bulu ayam tu buat penanda buku.. cikgu pun perli budak2, ‘ok ye murid2, sorang cabut satu bulu ayam nie’.. budak2 kan, ikot je cakap cikgu tu, yorang tak tahu padahal cikgu tu duk perli, cabut je la bulu ayam kat rotan, lagi berang la cikgu..haha.. ayam2 zaman tu pun takde sangat dah stok bulu..haha..
jumpa pemadam je nak beli, jumpa pemadam je ajak lawan..haha.. pemadam takde fungsi untuk memadam bekas2 pensil dah.. kalau yang laki, suka beli yang ade gambar cam bendera, kalau yang perempuan suka yang ade bentuk cam buah.. simpan dalam pencil box, sayang nak guna..hehe.. padahal fungsi sebenar memang untuk padam!!

ade BCG, inject2 tu~ takot la, ape la, macam2 alasan bagi sebab tak nak kena cucok.. tapi lepas kena inject, poyo je..haha.. maklum la, budak2, masing2 nak tunjuk hebat..

haa~ balik sekolah je, beli DING DANG, tak pun TORA, best jugak benda alah nie..haha.. beli semata-mata nak mainan, coklat tak makan pun =P

tapi zaman sekarang takde dah benda nie, takde mase nak layan semua nie.. sekarang ade PSP, kete kontrol.. kalau ade pun, sikit je yang 'AMAL' kan..haha.. pejam celik..pejam celik, aku dah nak masuk umur 20.. tu la al-kisah zaman sekolah rendah dulu2~


3 comment(s):

aL sYa said...

hahahaha sy suke sy suke!
tringat jgk zaman skola rndah..
kumpul penutup botol kaca,lawan pemadam,kumpul pemadam wangi2,berebut laki (haha),beratur pjg beli buku kt koperasi skola sblm awl thn,beli bnyak2 susu kotak kt skola bl company tu dtg hahah

Cik SHiNJU said...

hahaha...nostalgia tuh...
satu lg ade van milo dtg skul bg milo free..
2-3x muka yg sama Q..
bknnye xde milo kat umah..saje nak berebut..hahah

.A:F:I:R:U:D:D:I:N. said...

aL sYa : dulu stok pemadam mmg byk terkira, bley jadi tauke pemadam dah kalau skrg..haha

Cik SHiNJU : a'aa, mcm2 alasan bagi, cam cikgu suro ambil la, tak ambil lagi la, wat muka kesian la..haha