Balak Hensem & Awek Cun

*JANGAN LIKE JE, KOMEN KALAU BOLEH :3*
TINGGALKAN LINK DI SHOUTBOX

SAYA BUDAK BARU BELAJAR
KALAU SALAH TOLONG TUNJUKKAN

Sunday, February 27, 2011

Pantang Larang Dan Adat Semasa Makan

Aku buat entry nie sebab aku mimpi petang tadi, pasal aku di zaman hang tuah?
tetiba je mimpi camtu.. pelik~

http://matcuoi.com

ok, orang melayu zaman2 dulu amat mementingkan adat dan sopan santun semasa makan sama ade di rumah ataupun di majlis2 keramaian.. ia bukan sahaja bertujuan untuk pengajaran tapi jugak untuk menjaga sopan santun orang melayu.. contoh la, kita tak boleh tidur selepas makan.. ade sebab tersendiri la dari aspek kesihatan (nanti cepat gemuk kot tapi aku selalu buat, tak gemuk2 pun..muahaha).. em, kalau tidur semasa perut kenyang, makanan yang dimakan belum hadam.. so, ia akan melalaikan seseorang bila buat kerja..

http://matcuoi.com

aku nak share beberapa pantang larang melayu yang berkaitan dengan makan :

1. makan mencangkung payah dapat rezeki..
2. makan dalam belanga dapat anak rupa hodoh..
3. makan beras mentah dapat penyakit kuning..
4. makan telur tembelang dapat penyakit barah.
5. makan kepala ayam nanti mengantuk semasa bersanding..
6. makan sisa anak nanti anak menjadi degil..
7. makan dalam pinggan sumbing dapat anak bibir sumbing..
8. makan tak basuh pinggan nanti lambat dapat menantu..
9. makan pisang kembar nanti dapat anak kembar..
10. makan pinggan bertindih nanti beristeri dua..
11. makan sambil berjalan akan dapat penyakit perut..
12. makan buah berangan songsang, nanti lambat dapat jodoh..
13. makan nasi di senduk nanti payah dapat rezeki..
14. tidur selepas makan nanti perut jadi buncit..

http://matcuoi.com

selain pantang larang terdapat pula adab dan tatatertib yang berkaitan dengan makan.. adab dan tatatertib tersebut adalah seperti berikut :

• bila berkunjung ke rumah orang, apabila tuan menghidangkan makanan atau minuman, adalah tidak manolaknya.. jika kenyang sekalipun kita hendaklah setidak-tidaknya menjamah sedikit hidangan yang disajikan itu..

• setelah makanan dihidangkan, pastikan orang yang lebih tua duduk dulu kemudian baru diikuti oleh orang muda pula mengambil tempat masing2..

• anak gadis pula dikehendaki menyenduk nasi ke dalam pinggan orang yang lebih tua..

• biarkan orang yang lebih tua mengambil makanan dulu kemudian barulah diikuti oleh orang muda.. tak sopan jika membiarkan orang yang lebih tua makan sisa orang muda.. maka itu sesetengah orang membuat peraturan supaya orang muda makan berasingan daripada orang yang lebih tua atau orang tua makan dahulu daripada orang muda.. tapi amalan ini tidak begitu sesuai jika hendak menanamkan kemesraan dan semangat kekeluargaan di kalangan anak2..

• ketika makan seelok-eloknya ambillah makanan yang berhampiran dengan kita.. jangan menjangkau makanan yang sukar dicapai.. mintalah bantuan orang lain yang berdekatan jika kita mahukan makanan itu..

• ketika menghulur atau menyambut makanan, sebaik-baiknya gunakan tangan kanan tapi jika tangan kanan kotor, bolehlah kita menggunakan tangan kiri..

• semasa menghulur dan menyambut makanan, seelok-eloknya siku atau pergelangan tangan ditampung sedikit dengan tangan yang sebelah lagi..

• semasa mengambil kuah atau nasi, gunakan tangan kiri supaya sudu atau senduk tidak kotor..

• pastikan sudu, piring atau mangkuk tidak berlaga dan berbunyi ketika menyenduk.. ini dianggap kurang sopan dan kasar jika berlaku pergeseran antara sudu, piring atau mangkuk sehingga berbunyi (bunyi yang agak kuat la)..

• ketika makan pula janganlah bercakap-cakap.. lebih2 lagi jika mulut penuh dengan makanan..

• jika bercakap pun pastikan tidak menimbulkan perkara yang kurang menyenangkan sehingga boleh mengganggu selera makan orang lain..

http://matcuoi.com

• jangan makan berbunyi, umpamanya menghirup minuman atau mengunyah makanan..

• ketika orang lain sedang makan janganlah menghembus hingus, berkehak atau berludah..

• jangan makan terlalu kenyang.. makanlah setakat mengenyangkan atau mengalas perut sahaja..

• jika selesai makan terlebih dahulu jangan sekali-kali mengangkat pinggan dan meninggalkan orang yang sedang makan.. seelok-eloknya tunggu dan pastikan semua orang sudah selesai makan barulah bangun..

• jika mahu mengemaskan tempat makan atau meja makan, pastikan semua orang sudah selesai makan.. tidak sopan jika mengemas ketika orang lain masih menikmati hidangan.. jika dilakukan kita seolah-olah menyindirya supaya menghentikan makan atau melarangnya menghabis makanannya..

• jangan pergi ke rumah orang pada waktu makan dan waktu maghrib.. ini mengganggu tuan rumah kerana mungkin dia telah memasak makanan cukup untuk keluarganya sahaja.. waktu maghrib pula adalah waktu sembahyang yang paling singkat dan kedatangan tetamu menyebabkan tuan rumah serba salah untuk meninggalkan tetamu keseorangan.. oleh itu, seelok-eloknya datanglah selepas waktu sembahyang isyak..


pantang larang ini diadakan bukan sahaja sebagai pengajaran tetapi bertujuan untuk menjaga tatasusila supaya kita tidak melakukan perkara yang kurang sopan.. orang melayu memang terkenal dengan sopan santun mereka sejak zaman dahulu lagi.. maka itu diadakan beberapa pantang larang supaya ia dapat dikekalkan hingga ke generasi yang akan datang..

habis sudah~

http://matcuoi.com

2 comment(s):

Dda Ly said...

heheh my dad salu jage adab2 ketika makan nih...:)

meh jemput ke rumah...
~schedule tweets~

.A:F:I:R:U:D:D:I:N. said...

kita pun kena amalkan..huhu