Balak Hensem & Awek Cun

*JANGAN LIKE JE, KOMEN KALAU BOLEH :3*
TINGGALKAN LINK DI SHOUTBOX

SAYA BUDAK BARU BELAJAR
KALAU SALAH TOLONG TUNJUKKAN

Thursday, August 25, 2011

Tutorial : Ringankan Berat Blog

Ok! ade lagi tutorial yang Che Deen nak kongsi..
tutorial nie berat blog jadi ringan, loading jadi laju..
haa~ macam mane? meh nak ajar~


Langkah satu:
  • bukak Design --> Add a Gadget --> pilih HTML/JavaScript

Langkah dua:
  • kemudian, copy dan paste code di bawah nie ke dalam gadget HTML/JavaScript tadi,

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js">
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});</script>

Langkah tiga:
  • dah puas hati baru save ye! setel~
kalau berat lagi, korang delete je widget yang tak patut diletak macam jam, kan dah ade kat kiri bawah skrin.. kalau nak letak gambar tu, cuba kecilkan.. salji2 tu pun tak payah la kot, orang nak baca entry terbaru, bukan tengok salji.. shoutbox pun tak perlu kot bergerak-gerak hide sana sini..

berat lagi lagi? aku pun tak tau dah..
wallahualam~ hehe..

ok, credit to TASHA

ada masalah, sila komen ye..

0 comment(s):